Nieuws
U bent hier: Home / Nieuws / e-Tip 2015-10 Lenen aan de B.V.: leg vast

e-Tip 2015-10 Lenen aan de B.V.: leg vast

Bent u directeur-grootaandeelhouder (DGA) en leent u geld aan uw B.V.? Zorg er dan voor dat de lening zakelijk is. Dat houdt in, dat een ander de lening ook onder dezelfde voorwaarden zou hebben verstrekt. Bij betalingsproblemen van de B.V. is het verlies op een zakelijke lening aftrekbaar in box 1. Met een schriftelijke geldleningsovereenkomst moet de Belastingdienst bewijzen dat de lening onzakelijk is. Leg daarom de lening vast.

Voorbeeld:
U leent aan uw B.V. € 50.000 en ontvangt 5% (€ 2.500) rente per jaar. Stel nu dat sprake is van een slecht scenario: de B.V. kan het geld niet terugbetalen. Dan wilt u in ieder geval het verlies op de lening in aftrek brengen in box 1. Als de Belastingdienst aannemelijk kan maken dat een ander de lening niet zou hebben verstrekt, ook niet voor een hogere rente, dan is het verlies niet in box 1 aftrekbaar. Met een schriftelijke leningsovereenkomst die wordt nageleefd maakt u dat voor de Belastingdienst minder eenvoudig.

Tip: Denkt u dat u niet aannemelijk kunt maken dat een ander de lening niet zou hebben verstrekt? Overweeg dan om een (informele) kapitaalstorting op de aandelen te doen. U hoeft dan geen zakelijke rente aan te geven en u voorkomt daarmee mogelijke discussies over de aftrek van een verlies in box 1. Het verlies is dan namelijk niet aftrekbaar in box 1.

Let op! Er zijn meer fiscale gevolgen verbonden aan onzakelijke geldleningen. Neem daarover contact op met een van onze adviseurs.

Bron: SRA-site