Nieuws
U bent hier: Home / Nieuws / e-tip 2020-49: Bent u dit jaar de dividend Kerstman vanuit uw eigen bv?

e-tip 2020-49: Bent u dit jaar de dividend Kerstman vanuit uw eigen bv?


Heeft u een bv? Dan loont het waarschijnlijk om dit jaar nog dividend uit te keren. Vanaf 2021 gaat namelijk de belasting in box 2 omhoog van 26,25% (2020) naar 26,9% in 2021.

Niet altijd gunstig

Het uitkeren van dividend bespaart u belasting in box 2, maar is desondanks niet altijd gunstig. Als u als Directeur-Grootaandeelhouder (dga) het dividend namelijk dit jaar niet meer aanwendt voor consumptieve doeleinden, telt het mee in box 3 en betaalt u er belasting over. De peildatum hiervoor is 1 januari 2021.

Dividend schuldig blijven

Wilt u het uitgekeerde dividend niet vóór 1 januari 2021 consumptief aanwenden, maar wel heffing in box 3 voorkomen? Dan kan de bv het onvoorwaardelijk toegekende dividend ook aan u schuldig blijven tot na de datum van 1 januari. U profiteert dan nog van het lage tarief in box 2. Het dividend zal vervolgens niet meetellen in box 3.

Zakelijke vergoeding

Wanneer u dividend schuldig wilt blijven, moet u hiervoor wel een zakelijke vergoeding met uw bv afspreken over de periode dat uw bv het dividend schuldig blijft. Over deze periode moet u een zakelijke rente vergoed krijgen die bij u weer belast is in box 1. Aangezien het slechts een korte periode hoeft te zijn, valt deze extra last ruimschoots weg tegen de besparing in box 3.

Lening aflossen

U kunt het dividend ook gebruiken om een lening die u bij uw bv heeft, af te lossen. Dit is met name interessant als u meer dan € 500.000 aan leningen uit heeft staan bij uw bv. Er zijn namelijk plannen dat vanaf 2023 leningen boven dit bedrag als bovenmatig worden aangemerkt en u er belasting over moet gaan betalen.

Let op!

Heeft u gebruikgemaakt van steunmaatregelen? Dan geldt er in bepaalde situaties een verbod inzake het uitdelen van dividend aan bestuur en directie. Dit is het geval als gebruik is gemaakt van de NOW-regelingen of als uw bv langer dan drie maanden uitstel van betaling van belasting heeft gekregen. Of dit verbod ook voor uw bv of concern geldt, hangt onder meer af van de omvang van de ontvangen steun. Informeer bij uw fiscaal adviseur hoe uw situatie is.

Professioneel advies

Omdat er nogal wat haken en ogen aanzitten, raden wij u aan om professioneel advies van uw accountant of fiscaal adviseur in te schakelen. Hij of zijn kan dan kijken welk scenario voor u het meest interessant is.

Bron: site SRA